Vanliga frågor

Välkommen till ”Vanliga frågor”! För att snabbt hitta svar på dina frågor, klicka på ett ämne i sidomenyn eller skriv in din fråga i vårt kontaktformulär.

Show Filters
Visa alla
  • Allmänt

  • Installation

  • Prestanda

  • Hållbarhet och underhåll

  • Alternativ och tillbehör

  • Tillämpningar

+

Vad är säsongsjämnhet och varför är det viktigt?

Förmågan hos en rörformad dagsljusanordning att fånga lågvinklat vinterljus kan skilja sig avsevärt från dess förmåga att fånga högvinklat sommarljus. Förhållandet mellan ljusflödet på sommaren och på vintern kan vara en indikator på produktens effektivitet i att leverera (eller inte leverera) mycket ljus under loppet av ett år. Solatube® dagsljussystem fångar in mycket dagssljus oavsett årstid (eller klimatförhållanden), vilket resulterar i stadig och tillförlitlig inre belysning trots variationer i yttre förhållanden eller säsongsförändringar.

+

Är Solatube dagsljussystem underhållsfritt?

The Solatube® dagsljussystem har passiv dagsljusteknik som inte är beroende av rörliga delar, vilket gör det praktiskt taget underhållsfritt. Alla enheter (kupol, reflekterande tubrör, ljusprismor) har tätningar för att förhindra att smuts kommer in. Dessutom är kupolen och de olika materialen utformade så att de förhindrar att det bildas skräp runt dem. Till skillnad från traditionella takfönster, som kräver regelbunden rengöring och inspektion, kräver Solatube dagsljussystem inte samma kontinuerliga underhåll.

+

Finns det några problem med läckor?

Solatube® dagsljussystem har olika lösningar för olika taktyper, Solatube firar 30 års jubileum 2021, vi har haft bra lösningar från början och barnsjukdomarna är förbi.

+

Tål Solatube dagsljussystem mycket hårt regn?

Ja, alla Solatube ® dagsljussystem är utformade med funktioner som hindrar vatten från att komma in i systemet. Kupolernas runda form förhindrar att vatten samlas på ytan.

Dessutom är den cirkulära och snygga designen (som är i ett stycke) av de självrenande systemen, att vatten naturligt flyter förbi dagsljussystemets yta. Som ett resultat har systemet inga svaga punkter som kan separera och tillåta vatten att tränga in. En valfri tornförlängning kan dock läggas till för att höja kupolen över taknock där det behövs.

+

Hur hållbara är Solatube dagsljussystem?

Solatube®-produkterna tillverkas med material av högsta kvalitet, så de är extremt hållbara och designade för att hålla. Alla komponenter i Solatube dagsljussystem (exklusive elkomponenter, 5 år) omfattas av 10 års garanti. En mängd Solatube-produkter har varit i drift i mer än 25 år och fortsätter att prestera exceptionellt väl.

Vi har specifika produkt lösningar som kan uppfylla hypersnabba orkankrav samt fallskyddsstandarder och militära antiterroristkrav. Klicka här för att se vår rapport för specifika teststandarder.

+

Finns det ett sätt att stänga av eller blockera ett Solatube dagsljussystem?

Ja, Solatube® Daylight Dimmer kontrollerar mängden naturligt ljus som kommer in i rummet. Med ett patenterad fjärilsspjäll och en praktisk väggmonterad strömbrytare kan användaren justera ljusnivåerna smidigt och enkelt var som helst mellan 100 procents och 2 procents dagsljus. Eftersom det är designat för både bostäder och kommersiella tillämpningar, är det perfekt för sovrum, familjerum, kontor, klassrum och konferensrum. Daylight Dimmer finns för Solatube Daylighting System 160 DS och 290 DS, Solatube Smart LED ™ System och Solatube SolaMaster ® 330 DS och 750 DS. Daylight Dimmer kan också integreras med ett övergripande ljusstyrningssystem. För mer information, klicka här för integreringsguiden för Daylight Dimmer.

+

På vilka taktyper kan Solatube dagsljussystem installeras?

Solatube® dagsljussystem kan installeras på alla typer av tak. Vi erbjuder många takmonteringsalternativ för både papp, takpannor, plåt m.m. Mer information finns i våra produktguider för privat och företags tillämpningar.

+

Vad är den ungefärliga ljustäckningen för Solatube dagsljussystem?

För bostäder

Ljustäckningsområdet varierar mellan våra olika modeller av Solatube® dagsljussystem. Tänk på att olika ljusnivåer krävs för olika uppgifter. Som ett resultat visas de ungefärliga täckningsområdena nedan för omgivande ljusnivåer.

  • Solatube dagsljussystem 160 DS (250 mm) ca 3×3 meter
  • Solatube Daylighting System 290 DS (350 mm) ca 4×4 meter
  • Solatube Daylighting System 750 DS (530 mm) ca 5×5 meter

Dessa beräknade belysningsområden baseras på en genomsnittlig rörlängd på 1,80 m och en takhöjd på 2,4 m med kupolen i direkt solljus.

Ljuseffekten varierar beroende på solens intensitet. Till exempel blir det mer naturligt dagsljus vid middagstid än tidigt på morgonen eller kvällen. Uteffekten av ljuset kan också minska när rörlängden ökar utöver de angivna avstånden.

*gäller endast för dagsljus i systemet

 

För företag tillämpningar

Vänligen kontakta en Solatube-representant eftersom olika upplysta områden kommer att variera mycket beroende på takhöjder och ytreflektans. Våra företagsexperter är väldigt insatta i olika Solatube-lösningar och ljusberäkningar för både nya projekt samt renoveringsprojekt.

+

Var kan Solatube dagsljussystem installeras?

Det är enklare att svara på var de inte kan installeras. Solatube ® dagsljussystem har installerats i praktiskt taget alla typer av bostäder och kommersiella tillämpningar. Se exempel i våra bildgallerier för privat respektive företag.

+

Fungerar ett Solatube dagsljussystem i kalla klimat och på nordliga breddgrader?

Våra produkter har kupoloptik som hjälper till att samla in solljus med låg vinkel, vilket är extremt viktigt på de norra breddgraderna. Som ett resultat har Solatube® dagsljussystem framgångsrikt använts i kalla väderklimat som norra USA, Kanada och norra Europa, Ryssland i mer än 20 år.